Wednesday, February 9, 2011

LASAGNA DAGING

our lunch tonight....,
hari ni..,satu hari x makan nasi....,t'hari mkn mee goreng,ptg makan sagupal,mlm lak mkn nie..,lasagna..,
makan sepotong dah kenyang.....,
hmmm...,siapalah tu kan....,


bhn utk lasagna:
~kulit lasagna(rebus separuh masak)
~keju mozarella


bhn utk sos daging:
~1 peket daging kisar
~1 tin cendawan butang(potong dadu)
~1 biji bwg besar(potong dadu)
~3 ulas bwg putih(di cincang)
~1 sudu besar cili kering kisar
~2 sudu besar tomato puri
~2 sudu sos cili
~1 kiub pati ayam
~sedikit lada hitam
~sedikit oregano
~garam dan gula secukup rasa


bhn utk sos putih:
~2 sudu besar mentega
~2 sudu besar tepung gandum
~250ml susu segar
~ sedikit keju cheddar
~sedikit lada sulah
~garam secukup rasa


cara2 membuat:
~utk sos daging,tumis bwg besar dan bwg putih sehingga naik bau
~masukkan cili kisar dan tumis sehingga kering dan masukkan daging 
~setelah daging empuk,masukkan tomato puri,sos cili,kiub ayam,oregano dan lada hitam
~masak hingga sebati,kemudian masukkan cendawan butang,ketepikan.
~utk sos putih,cairkan mentega dan masukkan tepung.masak di atas api sederhana dan kacau sebati
~kemudian masukkan susu dan kacau sehingga kuah pekat
~masukkan sedikit garam dan lada sulah diikuti dgn keju,ketepikan
~utk lasagna,letak sedikit sos putih kat loyang atau mangkuk supaya x lekat
~susun lasagna secara rapat diikuti dgn sos daging dan sos putih berselang seli
~kemudian tabur keju mozarella dgn byk..,ulang sehingga penuh loyang atau mangkuk
~bakar pd suhu 180-185 C selama 45 minit.Biarkan sejuk dan sedia di hidangkan

1 comment:

  1. Liya dah klik nuffnang U, U klik nuffnang and heartbeat liya juga yer.. tq.. sharing is caring!! ur blog is just awesome!!

    ReplyDelete