Bahan2(A)
~2 sudu besar gula(utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan,biar gula hancur dan warna bertukar jadi perang.
Bhn2(B)bahagian atas (karamel)
~1/2 tin susu cair F&N(boleh tambah kalau nak karamel tebal)
~70gm gula kastor
~1/2 sudu teh esen vanilla
~3 biji kuning telur(kalau tambah susu cair ,kuning telur kena tambah gak)
Bhn2(C)lapisan kek
~140gmtepung gandum
~70gm gula kastor
~3 biji telur kuning telur
~135ml air biasa
~1 sudu teh baking powder(sudu kfc)
~45ml minyak masak
CARA2
*gula kastor dan kuning telur dpukul hingga sebati.
*masukkan minyak masak dpukul lg,tepung gandum dan baking powder dsatukan.
*masukkan tepung dan air berselang seli hingga sebati.
Bhn2(D)meringue
~6 biji putih telur
~70gm gula kastor
~1 sudu teh krim of tartar(sudu kfc)
CARA2
*Pukul putih telur,kemudian masukkan gula kastor dan akhir sekali krim of tartar.
*pukul sehingga kembang..(saya guna mixer elektrik dgn kelajuan tinggi)
cara2 membuat kek karemel
~kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn sampai berbuih ...nanti x jd karamelnya.
~masukkan (B)tadi dlm loyang gula hangus.
~pukul bhn(C)
~pukul bhn (D)sampai kembang dan bila diangkat x jatuh adunannya(telur putih)
~campurkan adunan (c)dan(D)dan gaul dgn senduk hingga sebati
~bahagikan adunan kpd beberapa bahagian,dan letak warna yg disukai.
~masukkan ke dlm loyang tadi secara berselang seli ikut warna yg disukai.
~bakar secara double boiler selama 1 jam,suhu 160-180 darjah celcius.
~bila masak angkat dan rehatkan selama 10 minit.Terbalikkan kek yg dibakar tadi.
~masuk dlm peti ais 1 jam.Tu pun kalau x habis lg....hihihi
SELAMAT MENCUBA DAN TERIMA KASIH KPD TUAN PUNYA RESEPI MUNIRA
~2 sudu besar gula(utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan,biar gula hancur dan warna bertukar jadi perang.
Bhn2(B)bahagian atas (karamel)
~1/2 tin susu cair F&N(boleh tambah kalau nak karamel tebal)
~70gm gula kastor
~1/2 sudu teh esen vanilla
~3 biji kuning telur(kalau tambah susu cair ,kuning telur kena tambah gak)
Bhn2(C)lapisan kek
~140gmtepung gandum
~70gm gula kastor
~3 biji telur kuning telur
~135ml air biasa
~1 sudu teh baking powder(sudu kfc)
~45ml minyak masak
CARA2
*gula kastor dan kuning telur dpukul hingga sebati.
*masukkan minyak masak dpukul lg,tepung gandum dan baking powder dsatukan.
*masukkan tepung dan air berselang seli hingga sebati.
Bhn2(D)meringue
~6 biji putih telur
~70gm gula kastor
~1 sudu teh krim of tartar(sudu kfc)
CARA2
*Pukul putih telur,kemudian masukkan gula kastor dan akhir sekali krim of tartar.
*pukul sehingga kembang..(saya guna mixer elektrik dgn kelajuan tinggi)
cara2 membuat kek karemel
~kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn sampai berbuih ...nanti x jd karamelnya.
~masukkan (B)tadi dlm loyang gula hangus.
~pukul bhn(C)
~pukul bhn (D)sampai kembang dan bila diangkat x jatuh adunannya(telur putih)
~campurkan adunan (c)dan(D)dan gaul dgn senduk hingga sebati
~bahagikan adunan kpd beberapa bahagian,dan letak warna yg disukai.
~masukkan ke dlm loyang tadi secara berselang seli ikut warna yg disukai.
~bakar secara double boiler selama 1 jam,suhu 160-180 darjah celcius.
~bila masak angkat dan rehatkan selama 10 minit.Terbalikkan kek yg dibakar tadi.
~masuk dlm peti ais 1 jam.Tu pun kalau x habis lg....hihihi
SELAMAT MENCUBA DAN TERIMA KASIH KPD TUAN PUNYA RESEPI MUNIRA
Salam Hana......sukalah tenguk kek karamel awak tu cantik sangat2.....
ReplyDeleteAkak belum ada keberanian lagi tuk mencuba kek tu memang selutttt....kat Hana
wslm kak..,mula2 buat kek karamel nie pun x berapa jadi juga..,tapi bila dah buat kali yg ke2 dan yg seterusnya rasa senang pulak....,cubalah akak buat nnti mesti nak buat selalu...,heehe
ReplyDelete