dah lama tak membaking...,projek malam tadi...,kek chiffon pandan kali nie guna resepi dari member2 KR
yang ini kejadian selepas diterbalikkan...,,hhheee..,nampak cantik jerr
dah potong boleh lah di makan...,
Bhn2:(A)
~6 biji kuning telur
~50gm gula halus
~60gm minyak masak
~60ml susu cair
~1/2 sudu teh esen vanilla
~110gm tepung gandum + 1 sudu teh baking powder
~pewarna dan perasa pandan
Bhn2;(B)
~6 biji putih telur
~1 sudu teh cream of tartar
~70gm gula halus
Cara buat:
~pukul bhm B sehingga kembang(meringue)
~campurkan bahan A ..,kuning telur,minyak,gula halus,susu cair,esen dan tepung sehingga sebati
~campurkan kedua-dua bhn A dan B .Gaul dengan senduk sehingga sebati
~acuan tak perlu diletak minyak atau lapik
~bakar 160-170 darjah selama sejam..,20 minit terahir turunkan suhu 140-150 darjah
Salam Hana....Wah menjadi betul ciffon pandan tu mesti wangi je baunya kan.
ReplyDeletewslm kak...,alhamdulillah menjadipun...,hehe..,lain kali nak buat perisa lain pulak..
ReplyDelete