Sunday, June 12, 2011

CHIFFON PANDAN

dah lama tak membaking...,projek malam tadi...,kek chiffon pandan kali nie guna resepi dari member2 KR
yang ini kejadian selepas diterbalikkan...,,hhheee..,nampak cantik jerr
dah potong boleh lah di makan...,

Bhn2:(A)
~6 biji kuning telur
~50gm gula halus
~60gm minyak masak
~60ml susu cair
~1/2 sudu teh esen vanilla
~110gm tepung gandum + 1 sudu teh baking powder
~pewarna dan perasa pandan

Bhn2;(B)
~6 biji putih telur
~1 sudu teh cream of tartar
~70gm gula halus

Cara buat:
~pukul bhm B sehingga kembang(meringue)
~campurkan bahan A ..,kuning telur,minyak,gula halus,susu cair,esen dan tepung sehingga sebati
~campurkan kedua-dua bhn A dan B .Gaul dengan senduk sehingga sebati
~acuan tak perlu diletak minyak atau lapik
~bakar 160-170 darjah selama sejam..,20 minit terahir turunkan suhu 140-150 darjah

2 comments:

  1. Salam Hana....Wah menjadi betul ciffon pandan tu mesti wangi je baunya kan.

    ReplyDelete
  2. wslm kak...,alhamdulillah menjadipun...,hehe..,lain kali nak buat perisa lain pulak..

    ReplyDelete