Monday, June 6, 2011

KUIH BAKAR/KEMBOJA


Kuih nie selalu beli time bulan puasa jer..,kalu x mmg susah nk jumpa..,pertama kali buat terus jadi..,suka2...hehehe

Lain kali kalau teringin bolehlah buat sendiri...,hheee..,
Bhn2:
~1 cwn tepung gandum
~4 biji telur
~400gm gula(boleh kurang atau tambah)
~200ml air daun pandan
~200ml santan
~sedikit garam
~bijan secukupnya


Cara2 buat;
~pukul telur dan gula hingga kembang
~masukkan santan,air daun pandan,garam dan tepung gandum.Kacau rata
~panaskan acuan sapu minyak sedikit dan tuang adunan
~bakar hingga  separuh masak(180-290 darjah)
~keluarkan semula dan taburkan bijan
~bakar semula hingga masak selama 30 minit atau lebih

No comments:

Post a Comment