Bahan-bahannya:
220g tepung gandum225g gula caster5 biji telor150ml susu cair100ml minyak 1 sudu teh baking powder1 sudu besar ovalette1 sudu teh esen vanila1/2 sudu teh garam halusHawflakes secukupnya [kalau xder, boleh ganti dgn Prune]Pewarna ikut suka
Cara-caranya:
1. Pukul telor bersama esen vanila, garam, ovalette dan gula sehingga kembang;2.Masukkan susu cair dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder ke dalam bancuhan telor tadi, pukul hingga bancuhan sebati dan gebu;3.akhir sekali masukkan minyak dan kacau bancuhan dengan spatula hingga sebati;4.Bahagikan bancuhan kepada beberapa bahagian untuk di warnakan mengikut warna kesukaan anda[kalo boleh biar sama byk];5. sapukan sedikit minyak pada loyang yg telah di alas dgn kertas minyak;6. Tuangkan bancuhan bagi warna yang pertama, ratakan dan susun hawflakes @ prune di atas permukaannya, kemudian kukus lebih kurang 5-6 minit;7. kemudian tuang bancuhan bagi warna yang berikutnya dan susun hawflakes @ prune, sehinggalah seterusnya...8. Untuk Lapisan yang terakhir, kukus kek selama 15-20 minit bagi kek masak keseluruhannya..
No comments:
Post a Comment