Monday, December 27, 2010

Kek kukus masam manis

sebenarnya minggu lepas aku buat kek ni...,tak sabar tang melapisnya...hehehe..,berpeluh2 dibuatnya..











Bahan-bahannya:

220g tepung gandum225g gula caster5 biji telor150ml susu cair100ml minyak 1 sudu teh baking powder1 sudu besar ovalette1 sudu teh esen vanila1/2 sudu teh garam halusHawflakes secukupnya [kalau xder, boleh ganti dgn Prune]Pewarna ikut suka

Cara-caranya:

1. Pukul telor bersama esen vanila, garam, ovalette dan gula sehingga kembang;2.Masukkan susu cair dan tepung yang telah di ayak bersama baking powder ke dalam bancuhan telor tadi, pukul hingga bancuhan sebati dan gebu;3.akhir sekali masukkan minyak dan kacau bancuhan dengan spatula hingga sebati;4.Bahagikan bancuhan kepada beberapa bahagian untuk di warnakan mengikut warna kesukaan anda[kalo boleh biar sama byk];5. sapukan sedikit minyak pada loyang yg telah di alas dgn kertas minyak;6. Tuangkan bancuhan bagi warna yang pertama, ratakan dan susun hawflakes @ prune di atas permukaannya, kemudian kukus lebih kurang 5-6 minit;7. kemudian tuang bancuhan bagi warna yang berikutnya dan susun hawflakes @ prune, sehinggalah seterusnya...8. Untuk Lapisan yang terakhir, kukus kek selama 15-20 minit bagi kek masak keseluruhannya..


No comments:

Post a Comment