Wednesday, March 16, 2011

PAI EPAL

pai epal...,
bhn2 kulit;
~225gm tepung gandum
~75gm mentega
~50gm shortening
~8 sudu mkn air sejuk
~1/4 sudu teh garam
bhn inti;
~epal
~1 sudu besar tepung gandum
~1-2 sudu besar gula
~1/2 sudu teh serbuk kayu manis
~1/2 sudu teh serbuk buah pala
~1 sudu mkn mentega
~sedikit garam


cara buat;
~utk buat kulit pai,campurkan kesemua bhn utk membuat kulit pai.Gaul sehingga jadi doh.Simpan dlm peti sejuk selama 30 minit
~kemudian canai doh setebal 3mm dan letakkan dlm bekas acuan 
~utk inti,hiris epal dan gaul bersama tepung,gula,serbuk kayu manis,serbuk buah pala dan garam
~letakkan diatas acuan tadi dan sapukan mentega di atasnya
~canai doh yg selebihnya dan tutupkan di atas pai
~bakar suhu 200 darjah selama 10 minit dan bakar selama 40-45 minit sehingga kekuningan

No comments:

Post a Comment