Tuesday, October 18, 2011

SOFT COTTON JAPANESE CHEESECAKE

Semenjak dua menjak ni..,bukan main suka pulak makan cheesecake..,alamak nnti mcm cheese la badan aku...,huhuhu..,tapi biar kan lah janji hati senang...,ngee..
dah bermacam jenis cheesecake aku buat..,kali ni dibiarkan gitu jer...,putih bersih..,hahaha

perrhhh...,bila makan memang cair di mulut...,hhmmm...,nyum nyum

BHN2NYA;
BHN A
~250 gm creamcheese
~50 gm butter
~100 ml susu segar
~6 biji kuning telur
~1 sudu besar jus lemon
~1/4 sudu kecil garam
~60 gm tepung kek/superfine
~20 gm tepung jagung

BHN B
~140 gm gula halus
~6 biji telur putih
~1/4 sudu kecil cream of tartar

CARA BUAT;
~cairkan creamcheese bersama butter dan susu segar dgn menggunakan teknik double boiler.Bila adunan dah cair,biar dan sejukkan,masukkan kuning telur,garam,jus lemon,tepung dan tepung jagung dan kacau sebati
~dlm bekas lain pukul telur putih hingga gebu dan masukkan gula dan cream of tartar
~campurkan adunan A ke dlm adunan B dan sediakan acuan yg dilenser dgn butter dan lapik dgn baking paper
~tuang adunan dlm loyang
~bakar dlm suhu 160 celcius selama kira2 45-60 minit atau sehingga masak dgn teknik water bath
~water bath(dlm dulang lain bubuh air kemudian baru letak loyang kek tadi)

No comments:

Post a Comment