Tuesday, October 18, 2011

MEXICAN BUN

Lama dah simpan resepi roti nie..,dan inilah hari nya berpeluang untk membuatnya...,

Bahan2nya;
~500 gm tepung roti atau (400 gm tepung roti + 100 gm tepung gandum)
~100 gm gula castor
~20 gm susu tepung
~1 sudu teh bread improver
~4 sudu teh yis
~1 sudu teh garam
~1 biji telur
~220 gm air suam
~80 gm butter atau (40 gm butter + 40 gm shortening)
FILLING;
~200 gm butter
~1/2 sudu teh esen vanilla
~70 gm gula perang
*(pukul butter dgn mixer pd kelajuan sederhana selama 3 minit.Masukkan esen vanilla dan gula perang.Simpan dlm petiais)

TOPPING;
~60 gm butter
~50 gm gula halus
~1 biji telur
~secubit garam
~85 gm tepung gandum
~1 sudu besar nescafe larutkan dgn 1 sudu besar air panas
~1 sudu kecil esen kopi
*(putar mentega dgn mixer selama 5 minit.Pelan2 masukkan telur dan esen kopi & nescafe.masukkan tepung yg telah diayak dan putar lg hingga sebati)

DOH ROTI;
~gaul rata tepung,susu,bread improver dan garam.
~satukan air suam,gula dan yis..,biar sebentar hingga berbuih
~masukkan butter,telur dan yis tadi.
~uli adunan sehingga lembut selama 10-15 minit
~bahagikan adunan kpd beberapa bahagian kecil dan tutup dgn kain atau film cling selama 10 minit
~leperkan doh dan letak filling/inti
~susun atas loyang pembakar yg yg sudah di lenser butter.Rehatkan selama 45 minit
~pipekan topping diatas bun secara spiral bermula dari top centre
~bakar dlm ketuhar yg dipanaskan dlm suhu 170 celcius selama 15 minit atau sehingga masak

sedia untuk dinikmati..,hehehe

No comments:

Post a Comment